9. září 2014

FINANČNÍ ŽIVOTY BÁSNÍKŮ - KRIZI MANŽELSTVÍ NEVYŘEŠÍ ANI JOINT



Je vám čtyřicet a prožíváte krizi manželství? Máte dementního otce a dvě malé děti? Pohlcuje hypotéka veškeré vaše finance i ty, které nemáte? Chcete se stát drogovým dealerem? 
Ne? Nevadí, i tak si nového Waltera přečtěte.

V pořadí třetí česky vydaný román úspěšného amerického novináře Jesse Waltera, s jehož druhým románem Nádherné trosky odjelo půl republiky na dovolenou do Chorvatska, je velmi čtivou sondou do myšlenek čtyřicátníka, jemuž se jeho dosavadní vybudovaný svět bortí pod rukama. Nevím, zda Walter píše přímo o sobě, a zda jsou pánové skutečně takoví, ale jeho Matt Prior je pro mě zosobněním mého muže za dvacet let. Asi jsem po přečtení téhle knihy nahlédla do budoucnosti našeho vlastního vztahu, protože až tak věrohodně je příběh Matta vylíčen. Nejde o žádné velkolepé dílo, které by bylo oslavováno ještě za sto let, nicméně Walter dokáže přesně vylíčit současný život čtyřicátníků, a je jedno, že jeho postavy žijí zrovna v USA.


Matta potkáváme při jeho nočním nákupu ve večerce, kam jel pro mlíko pro své dvě děti. Stojí ve frontě a přemýšlí o lidech kolem sebe. Velmi vtipně komentuje dění kolem sebe a nechává se strhnout dvěma podivními spolučekateli k vyjížďce za trochou té trávy. Proč ne, vždyť nemá kam spěchat. Je nezaměstnaný. A má hypotéku. A přečerpané kreditky. A za šest dní musí zaplatit 31 200 dolarů splátku na dům, jinak o něj přijde. Po příjemně strávených čtyřech hodinách plných rozchechtaných eskapád, se vrací domů ke své rodině. Manželka s ním nemluví, zřejmě kvůli tíživé finanční situaci, a jeho dementní otec stále vysedává u televize a opakuje stále tytéž věty. 
Matt však nepropadá depresím, život bere s nadhledem, a tak noční výlet bere jak příležitost. Vybere všechny své zbývající úspory a hodlá se stát prodejcem marihuany. Schází se se svými známými, mapuje terén a hledá novou práci, protože jeho nápad s internetovou stránkou finančních zpráv ve verších nebyl příliš úspěšný. Spíš to byla katastrofa. A k tomu všemu má podezření, že ho jeho žena podvádí s jejím prvním přítelem. 




Den za dnem ubýhá s Mattem svižně, vtipně a po každé straně máte pocit, že už ho znáte několik let a soucítíte s ním i jeho manželkou. A protože takového introvertního vtipálka "vlastním", tak je mi příběh o tolik bližší, ale možná že právě kvůli této povaze ho mnoho čtenářů bude považovat za namyšleného a nepochopitelného, a nikdy se s ním nesžije, což by byla škoda. Příběh totiž není nezúčastněným vyprávěním třetí osoby, ale skládá se z Mattových myšlenkových pochodů a dialogů, které ihned komentuje. Stručně řečeno, jde o pohled do vnímání světa, tak jak ho člověk zná z vlastní perspektivy. A protože je i básník, prokládá text volnými verši a haiku, které také ne každému sednou. Chce to mít otevřenou mysl a nechat Mattovy myšlenky, ať volně plynou společně s vašimi, a pak zjistíte, že máte společného mnohem víc, než jste čekali. A ať už je vám dvacet nebo čtyřicet, najdete si v knize svůj buď budoucí nebo současný život, a budete se ho snažit vnímat také tak uvolněně. Protože i když je situace na první pohled bezvýchodná, pořád můžete začít znovu, úplně odjinud. 

Hodnocení (tentokrát velmi osobní): 90%

Ukázka:
"Ne řekni mi to hned. Kam se do háje poděl můj kompresor Matte? Tys ho střelil?"
"Nestřelil. Přispěls jím na charitu, pamatuješ?"
Takhle odpovídám, když se nenechá odbýt. Zčásti je to pravda. Můj táta dal veškerý svj majetek striptérce s uměleckým jménem Charity - mladé, silikonem vylepšené holce, kterou potkal, když se s několika dávnými kamarády z armády rozjel do Rena na sraz, který skončil v šest ráno klínovými tanci ve strip baru.
 

2 komentáře:

  1. Nevím, jestli by tato kniha byla pro mě, ale podle recenze vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, podle mě zajímavá je. Koukala jsem, co čteš a asi by to nebyl úplně šálek tvé kávy ... :)

    OdpovědětVymazat