10. října 2014

ŘÍJNOVÉ TIPY - VELKÝ KNIŽNÍ ČTVRTEK A LÁDÍK JE ZASE TU






Již šestý Velký knižní čtvrtek nás čeká 16. 10., kdy vychází nový Nesbo, Hájíček, Formánek i George R. R. Martin. Pro nedočkavce, kteří si nutně musí koupit knihu ještě na víkend, přináším pár tipů z říjnové nabídky a samozřejmě nesmím zapomenout na hit letošní sezony, který se již dvakrát vyprodal a opět se vrátil - kuchařku Ládi Hrušky.


Podzimní počasí jako by přímo vybízelo k večernímu čtení dobré knihy s šálkem ... (dosaďte si nápoj podle vlastní preference) v ruce. Dovolenou už jsme stejně vyčerpali, tak co jiného nám zbývá. Nakladatelé nás proto zasypávají desítkami novinek a nových vydání děl starších, abychom zase měli za co utrácet. Na rozdíl od září, věnující se především young adult literatuře, se tentokrát dostane opravdu na každého.

 Po patnácti letech vychází nová Bridget Jones, tentorkát "Láskou šílená". Je jí těsně přes padesát, je rozvedená, má dvě děti, píše scénář a opět zápasí s váhou. A samozřejmě si hledá novou lásku, ne však ve své věkové kategorii. Nebojte se trapného humoru středního věku, Bridget je v duchu stále svá - rozpustilá a přitahující trapasy na každém kroku.














Na začátku měsíce vyšel tento vynikající debut amerického spisovatele Terryho Hayese. Thriller se špionážními prvky vytahuje téma 11. září 2001, války v Afgánistánu a terorismu na Dálném východě obecně a to pomocí nejtajnějšího z tajných agentů. Kniha však začíná neobvyklou vraždou v New Yorku, kdy je k případu pozván právě náš agent spolupracující s policií. Trochu moc zamotaného děje? Ale to ještě nevíte, že hlavní děj je vlastně úplně o něčem jiném...
Rozhodně neváhejte a pusťte se do těchto 760 stran plných napětí, které vám osvětlí, jak vlastně tajné služby fungují a jak snadno lze zabít půlku obyvatel na planetě. 
Recenzi na tuto knihu najdete na mém blogu do konce října.


Jak už jsem nastínila, Velký knižní čtvrtek bude opravdu masovou záležitostí, protože vychází nový Nesbo, na kterého se těší snad každý druhý. Každý den čelím otázkám, kdy už konečně vyjde, tak tedy vězte, že už za 6 dní! Harry Hole se vrací ve svém předposledním případu "Přízrak" do Norska, kde vyšetřuje vraždu v drogovém podsvětí. A abych zamezila dalším otázkám, poslední kniha s Harry Holem nazvaná Policie vychází na jaře přístího roku.
Kromě norské stálice se ale lidé taky poperou o nového Martina, jehož "Rytíř sedmi království"je sestaven ze tří novel ze světa Západozemí, dějově jsou však umístěny ještě před Hry o trůny, kdy na železném trůně ještě sedí Targaryenové. 
A za Česko máme dva zástupce: Jiřího Hájíčka a Josefa Formánka, oba vydávající povídkové knihy. Na rozdíl od Formánkových lehce úsměvných příběhů alkoholiků, se Hájíček opět vrací ke svému tématu vesnického života a předkládá nám svá minidramata z let 1994-2014.

  Přízrak           Rytíř Sedmi království      Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku                              


Že vyšel nový Paolo Coelho, to vím, ale nechci se mu příliš věnovat, protože mi k srdci nikdy nepřirostl. Když mi včera prošla pod rukou stovka jeho "Nevěry", namátkou jsem ten brazilský zázrak otevřela, abych nahlédla do většinově uctívané modly, nicméně prozření se nekonalo, takže bohužel, ode mě doporučení neuvidíte ani neuslyšíte.

A teď k hlavní hvězdě měsíce. Nemožné se stalo skutkem a Láďa Hruška vydal kuchařku receptů z Mimibazaru, která inspiruje většinu národa k vaření kuřecích kuží s glutamátem a všemožných jiných dobrůtek hotových za tři minuty v mikrovlnce. Neholduji tomuto hromadnému seppuku českých domácností, o to víc mě bolí, že je již po druhé vyprodán a včera se po třetí nečekaně dříve vrátil na naše pulty, aby se záhy zase vyprodal. Ne, nebojte, ještě jich pár máme a během října se chystá další dotisk. Doufejme, že Láďu literární múza brzo opustí a přenechá vaření kuchařům. 
Že nevíte, co dostanete od babiček k Vánocům? Teď už to víte.

Žádné komentáře:

Okomentovat