10. listopadu 2014

VZPOMÍNKY ŽENY BEZ PIANA - Buñuelova manželka měla taky život

Během rutinního přerovnávání regálů s memoáry jsem narazila na nenápadnou bílou knihu s nezvyklým průhledným obalem, která ležela bez povšimnutí mezi Grace Kelly a manželkami Hemmingwaye. Jako je pes podobný svému pánu, tak je takhle knížečka podobna své "autorce", manželce slavného režiséra Luise Buñuela, málem ztracena mezi slavnějšími a emancipovanějšími ženami. A přesto nám zprostředkovává věrohodnější a překvapivější výpověď doby, ve které žila, než manželka monackého knížete.

Jeanne Rucar se narodila na počátku 20. století nedaleko francouzského Lille do ne příliš movité rodiny, která finanční situaci vyvažovala láskyplným vztahem. Krátce po jejím narození vypukla 1. světová válka a její bratři a otec byli nuceni narukovat. Strávila tak válku pouze s matkou, sestrami a německými vojáky, kteří jim výměnou za ubytování pomáhali v domácnosti. Po válce se rodina přestěhovala do hlavního města, kde si značně polepšili a Jeanne, která odmítala chodit do školy, začala navštěvovat taneční konzervatoř. Jako mladá dívka byla velmi nesmělá a nezkušená, přesto se při tanci nestyděla a díky svému nadání získala bronzovou medaili na Olympijských hrách. 


Krátce poté se seznámila s mladým režisérem Luisem Buñuelem, který ji velmi učaroval a zároveň omezoval. Zakázal jí nadále tančit i hrát na klavír a zdůvodňoval nevhodným chováním počestné slečny. Začala pracovat ve španělském knihkupectví a potkávat slavné spisovatele, které jí ale nic neříkali a Luis ji stejně zakázal se s nim stýkat. Mohla se vádat pouze s jeho přítelem Salvadorem Dalím, na kterého jediného nežárlil. Jeanne na něj ráda vzpomíná, jakou oporou pro něho byla v běžném životě, který Dalímu nic neříkal.

Jeanne si nikdy během 53letého manželství nepostěžovala a po smrti svého manžela shledává svůj život šťastným a naplněným. Celý život stála po boku filmové legendy, ale prožila ho jako prostá žena v domácnosti bez možnosti vyžití a vlastního názoru. Pobývali ve Francii, Španělsku, v New Yorku, Los Angeles a poté dlouhých padesát let v Mexiku, které se stalo jejich pravým domovem, a přesto nepoznala nic z krásy těchto cizích zemí než jen plotnu a dvě děti. Je až z podivem jak prostou ženu si Buñuel vzal, navíc která sama o sobě prohlašuje, že je "hloupá Jeanne", ale žádná jiná by nezvládla s ním žít ani jediný den (ostatně jak sama prohlašuje).

Proč tedy číst tuhle tenkou knihu o oddané manželce? Už jsem byla unuděná všemi bestsellery okolo a chtěla jsem pravdivou sondu do běžného života ženy, která mohla tvořit dějiny a stát se princeznou, ale raději se provdala za filmovou legendu, aby zasvětila život dětem, které jí jezdí navštěvovat jednou ročně. Nikdy nebyla za svoji oddanost pochválena, byla naivní a odstavena mimo dění, a přesto dokázala být spokojená. Nejde tu o stavění piedestalu slavnému muži, ale o skromný portrét obyčejné ženy, o které nemá skoro nikdo tušení. A takové skutečné příběhy mohou někdy dát víc než všechny slavné detektivky najednou. Nebojte se jí, má jen okolo 120 stran, o důvod víc, proč ji v regálu neopomenout.

Hodnocení: 85 %

Žádné komentáře:

Okomentovat