30. listopadu 2014

Vánoční průvodce výběrem knih pro neznámé známé

                                     


První adventní neděle, 24 dní do Vánoc - už máte všechny dárky? Skutečně?

Tipů, co koupit mamince a tatínkovi pod stromeček je po celém internetu nepřeberná řada, ale co koupit sousedce, švagrové, kamarádovi vašeho přítele, kterého jste viděli jen jednou? Proč zrovna knihu? Kniha je přece ideálním dárkem, kdy darující i obdarovaný vypadají při jeho předání inteligentně, navíc se dobře balí (popřípadě vám ji rovnou zabalí v obchodě), nestojí až tak moc a když se náhodou nebude líbit, dá se jednoduše vyměnit za jinou. A triček a trenek dostanou stejně dost i bez vaší pomoci. Že nevíte, co potencionální obdarovaný rád čte nebo jestli vůbec čte? Někteří lidé nečtou jenom z toho důvodu, že neví, co si z tak rozmanitého výběru vybrat a ještě je ze sna budí děsuplná povinná četba ze střední. I když obdarovaného vůbec neznáte a jste jen pozvaní na jeho vánoční párty, je jednodušší vybrat knihu, než střílet od boku s čokoládou.

Podíváme se tedy na pár tipů, jak vybírat knihy podle jednoduchých indicií, které máme k dispozici:
  • vášnivý/á hráč/ka PC her: i hraní her vyžaduje skill čtení, a hráči sami toho načtou o svých oblíbených hrách kolikrát víc než kdejaká šprtka. Pro děti je ideálním dárkem jakákoli kniha o Minecraftu, přes příručky až po beletrii. Pro ty větší vychází knižní série Assassin's Creed, která má v současnosti už šest dílů. Ideálním dárkem je také Metro 2033 Dmitrije Glukhovského, které napsal jako blogový román a vznikla podle něj kultovní hra. Všichni RPG nadšenci 100% znají Bioshock, jehož knižní předlohou je věhlasný americký román Atlasova vzpoura, který poprvé po 57 letech jeho vzniku vyšel i v češtině. (A snad se mi ještě letos podaří ho dočíst a připravit pro vás recenzi, má 1162 stran, tudíž mi to chvilku zabere). Pro skalní fanoušky tvorby Dana Vávry, který připravuje středověkou RPG Kingdom come: Deliverance bych doporučila si prohloubit znalosti o české historii té doby, než za rok hra vyjde, pak už je ke knize nedostanete. Vlastimil Vondruška příhodně vydal první díl Husitské epopeje, která je pro tuto příležitost ideální. A podobně můžete pokračovat s dalšími hrami (Warcraft, Warhammer).
  • zaměřte se na povolání/koníčky: Je obdarovaný doktor? Co třeba mu udělat radost knihou z lékařského prostředí? Neuděláte chybu s lékařským thrillerem ani populárně naučnou brožurou  o samoléčbě, která obdarovaného většinou pobaví. A co učitelé? Pokud víte, co učí, je to o to lehčí. Češtinářkám bych zrovna pravidla pravopisu nedávala, ale nové vydání Kvítku karmínového a bílého od Michela Fabera, který má v Praze tento týden autogramiádu, se více než hodí. Pro zeměpisáře jakýkoli cestopis, aby v práci mohl využít nabyté informace. Pro fyzikáře třeba knihu Steve Hawkinga Vesmír v kostce nebo nejnovější encyklopedii Fyzika, 100 objevvů, které změnily historii. Pracuje dotyčný v obchodě? Velkým hitem poslední doby jsou knihy odkrývající skutečné složení potravin a klamání zákazníků. Jde o ajťáka? Pro ně rozhodně knihy o rozvoji osobnosti typu Konec prokrastinace. Ať jde o jakékoli povolání, odpovídající kniha se vždy najde, protože lidé tráví v zaměstnání spoustu času, určitě je potěší, že si mohou rozšířit obzory nebo potvrdit vlastní hypotézy.
  • víte, že umí cizí jazyk: Velmi obšírné téma, které záleží na daném jazyku - uvedu tedy jeden příklad za všechny: moje švagrová umí francouzsky. Jestliže se někdo učí cizí jazyk, je to pro zemi, kde se tak mluví. Miluje tedy Francii a všechno s ní společné. A můžu už začít vybírat třeba cestopisy o Provence, kuchařku francouzských specialit (Umění francouzské kuchyně), knihu přední francouzské spisovatelky, styl průvodce  Jak se stát Pařížankou nebo humornou Trapasy po francouzsku. 
  • má malé dítě: Když už skutečně nevíte, co dotyčnému dát a víte jen, že má dítě, úplně to postačuje na dobrý knižní dárek, protože plínky a hračky mu dají ostatní, můžete tak vyniknout. Rádců pro rodiče existuje tolik, kolik jen dokážete najít problémů o dětech, které by mohly řešit. Ať už je to Malý tyran, Prvorozené dítě, Vyčuraná máma nebo Líný rodič, budete úspěšní. Můžete také zvolit kuchařku pro děti. Obecně rozšířené recepty pro malé děti obsahují příliš mnoho cukru a soli, a mladým maminkám často schází fantazie, je dobré je trochu povzbudit - třeba Vaříme s malými dětmi nebo Aby dětem chutnalo. A třetím okruhem jsou tipy na výlety. Existují knihy, které mají přímo v obsahu a titulu Tipy na výlety s malými dětmi a najdete je mezi cestopisy. Samozřejmě obligátní pohádkou také nic nezkazíte, ale připravte se na delší nakupování.  

Nespoléhejte se na tradiční genderové dělení na muže a ženy. Většina žen sice čte sladkobolné románky o sexu, které mají nulovou přínosnou hodnotu, ale většina neznamená všechny. U mužů je výběr přece jen jednodušší, ale na sport se také neobracejte automaticky. Čestnou výjimkou a to nechci dělat Terry Hayesovi reklamu, je jeho Já, poutník - špionážní thriller pro každého muže (pokud znáte jediného, pro kterého ne, ráda tuto větu smažu). Ošemetné je to kolikrát s kuchařkami. Darovat muži nebo ženě? Poslední dobou propagovaná Kuchařka pro mého muže, napsaná ve stylu "drahý, dej tam vejce a umyj nádobí" je sice nápadem dobrá, ale muži si stejně pak najdou recept na internetu a přizpůsobí si ho (dají tam kečup). Když už genderově nekorektní kuchařku, tak rovnou Kuchařku pro kluky, protože si ji sami gayové rádi kupují. 

Skutečně je velmi jednoduché vybrat jako dárek knihu i pro vámi neznámou osobu. Stačí se jen trochu zamyslet, najít jedno vodítko a nebát se oslovit (pokud možno slušně, jsme taky jen lidi) knihkupce, který vám rád s výběrem pomůže.


Žádné komentáře:

Okomentovat