2. listopadu 2014

Listopadové kuchařky a 57 let stará dystopie konečně v češtině


Ještě než nás zachvátí vánoční šílenství, máme pár sychravých depresivních dní, které můžeme v klidu věnovat četbě zabalení doma u horkého nápoje. Překvapuje mě, kolik lidí čte i běhěm venčení svých chlupatých miláčků, to je důkazem toho, že když se začtete do skvělé knihy, nemůže se jednoduše odtrhnout. Po čem tedy v obchodě sáhnout?



Po dočtení špionážního thrilleru Já,poutník jsem pečlivě vybírala, do čeho se pustím, než mi padla do oka objemná kniha Ayn Rand Atlasova vzpoura. Poprvé vyšla v roce 1957 v USA, kde se stala bestsellerem a značně ovlivnila vývoj americké společnosi. Autorka vytvořila nový filozofický směr objektivismus, který v této dystopii dovádí k dokonalosti. U nás vychází se zpožděním 57 let a stále jde o aktuální politicko-filozofické poselství. A protože nejde o kabelkový formát, který bych mohla tahat všude s sebou, má bezmála 1112 stran, doufám, že ji do konce měsíce přelouskám v klidu domova a sepíšu recenzi. 
                                       
 
Příznivci detektivek se jistě kromě profláklého Nesba těší na pokračování Deaverovy série. Již 11. díl Sběratel kůží vyšel v pátek a již po dvou dnech zaznamenává kladné ohlasy. Oblíbený kvadruplegický detektiv a jeho mladá kolegyně se vrací, aby objasnili vraždy lidí zavleřených do kobky, kterým jsou pak vytetované šifrované vzkazy na kůži nesnesitelně bolestivým jedem. Proč vrah vzkazy vytváří, co oběti spojuje a co vlastně vzkazy znamenají, to jsou otázky, na které Deaver postupně promyšleně odpovídá. 



Významné jubileum 50 let se dočká jedno z nejdůležitějších sci-fi 20. století - Duna Franka Herberta. Jedná se o limitovanou edici v nákladu pouhých 1 500 kusů, takže jestli byste tuhle nádheru chtěli mít doma, tak si ji pro jistotu do 15. 11. zamluvte, protože bude mizet rychlostí kuchařky Ládi Hrušky, která ovšem Herbertovým kvalitám nemůže konkurovat. 

KUCHAŘKY - SNADNO A LEVNĚ ZDRAVĚ
 
Listopad bude především bohatý na nové kuchařky, asi se od žen očekává na zimu delší stání u plotny, tak aby jim nedošla inspirace. Již v říjnu vyšel nový Vaněk s designem původní bílé edice Prakulu - Snadno a rychle, kde naleznete 111 gastronomicky prezicních receptů pro všední i nevšední dny. Poté následovala blogerka Koko se svou prvotinou Menu podle Koko, kde publikovala oblíbené recepty z jejího blogu Menudomu.cz. Velmi oblíbená kuchařka Lindy Rybové a Kateřiny Wintrové Vaříme podle herbáře s číslem 2 vychází 27.11. a opět je složená z polozapomenutých receptů našich babiček, které uměly využít každé bylinky a plodiny. A ve stejné tradici retro receptů pokračuje i televizní hvězda Karolína Kamberská, která je povoláním novinářkou a matkou tří dětí. Svůj prvotní počin nazvala Karolína - domácí kuchařka, a dvojsmysl je zde skutečně na místě - kromě receptů totiž uvádí i rešení nelehkých situací, které dnešní ženu v kuchyni potkají. A nejočekávánější kuchařka roku Umění francouzké kuchyně od Julie Child snad už dorazí na naše pulty v pondělí. A opět asi zmizí, protože rezervační seznamy jsou na ní opravdu dlouhé. Co tedy najdeme v této perle gastronomie? Detailně zpracovaných 524 receptů a generacemi prověřené rady, jak zpracovávat suroviny a v jakém nádobí je připravovat. Doporučená cena je 598 Kč, to znamená 1,14 Kč za recept + nedocenitelné rady, to už je důvodem pro koupi pořádné domácí kuchařky.

Česká čtenářská obce se konečně dočká i svého Wreck this journal v mateřštině. Destrukční deník Keri Smithové je osobitým vyjádřením každého tvořivce. Za úkol má předělat si deník k obrazu svému pod vedením zkušené autorky a destrukci tak vnímat jako uměleckou hru. Vychází 12. 11.

I když není předposlední měsíc plný nejžhavějších knižních novinek, stále má čím zaujmout, a to především novými vydáním světových klasik, které jsem zmínila a těch, které stále vycházejí v edici Odeon v novém přebalu. Vzniká také více českých knih, jejichž marketing samozřejmě nemůže konkurovat zahraničním, ale i tak se dá mezi nimi vybrat kvalitní čtení (a navíc jsou levnější). A abych nezapomněla na ženské romány - 21.11. vychází druhý díl oceňovaného Nabíječe, na jehož autogramiádu s Alici Clayton můžete dorazit v polovině listopadu, nazvaný Roštěnka.


Žádné komentáře:

Okomentovat